Gelderland kijkt uit naar komst Giro 2016

De Ronde van Italië gaat dit jaar van start in de lage landen. De Giro 2016 begint met drie dagen op Nederlandse bodem. Gelderland is het decor van eerste drie etappes van deze Italiaanse wielerronde.

Op vrijdag 6 mei is er in Apeldoorn een individuele tijdrit. De start vindt plaats op de Omnisport wielerbaan, waar in 2011 het WK Baanwielrennen plaatsvond. De tijdswaarneming stopt 9,8 kilometer later aan de Loolaan in de buurt van Paleis het Loo. Fabian Cancellara en wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka zijn belangrijke kanshebbers om de leiderstrui te veroveren. Kunnen zij de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin van de roze trui afhouden?

Het Giropeloton rijdt vervolgens in het Hemelvaartweekend twee etappes in door de provincie. Arnhem en Nijmegen fungeren daarbij als start- en finishplaats. Op zaterdag 7 mei gaat het peloton vanaf de start aan het Eusebiusplein in Arnhem richting Ede, Wageningen, Rhenen en Tiel. Op een klimmetje bij Berg en Dal kunnen er voor het eerst punten voor de bergtrui verdiend worden. In de finale rijden de coureurs via Groesbeek naar Nijmegen. In Nijmegen aangekomen rijden de renners nog een lus via Lent, om uiteindelijk bij de finish aan de Oranjesingel aan te komen.

Op de laatste dag in Nederland gaan de renners vanaf Nijmegen via Lingewaard, Berkelland en Rheden naar Arnhem, waar er aan de oevers van de Rijn op de Velperbuitensingel gesprint mag worden om de ritzege. Onderweg gaan de renners over de Posbank, een bekende beklimming in het  Nationaal Park Veluwezoom die wielerfans kennen uit de eendagskoers Arnhem-Veenendaal Classic.

Door de komst van de Giro zijn er lokaal zijn er tal van activiteiten gepland. In de gemeente Rheden zijn er 150 roze fietsen langs de route geplaatst. Arnhem begroet Giro-renners met 160 waslijnen vol wielershirts. De stad aan de Rijn verwacht 150.000 bezoekers te verwelkomen. Het dorp Hernen plant 5.000 roze tulpen.

De Giro 2016 zal live op tv worden uitgezonden door Eurosport en de Vlaamse publieke omroep Sporza. Mogelijk komt ook de NOS met een rechtstreekse uitzending.